Al langere tijd wordt overwogen om de huisartsenposten (HAP’s) prioriteit te geven binnen het programma Medicatieoverdracht en te starten met het beproeven van de MP9-standaard en bijbehorende werkprocessen. Op basis van een eerste inventarisatie heeft het landelijk programma vlak voor de zomer besloten de deelname van de HAP’s aan de kickstart Medicatieoverdracht goed te keuren. Het Ministerie van VWS heeft hiervoor toezeggingen gedaan met betrekking tot aanvullend budget voor leveranciers, penvoerders en zorgaanbieders. Er is besloten de HAP op te nemen in het bestaande kickstartprogramma (en daarmee automatisch in beide kickstartregio’s) en dus niet als een eerste aanvullende beproeving aan te wijzen.
De belangrijkste overwegingen voor de deelname van de HAP aan de kickstart Medicatieoverdracht zijn:
- Cruciale rol in de spoedzorgketen: De HAP speelt een belangrijke rol in de spoedzorgketen en heeft veel contact met meldkamers, ambulances en SEH’s. Een actueel medicatieoverzicht op de HAP kan de gehele spoedketen verbeteren.
- Verbetering van het medicatieproces: Bij spoedpatiënten kan het medicatieproces aanzienlijk verbeteren door MP9, aangezien er momenteel onvoldoende inzicht is in hun medicatiegebruik.
- Verhoging van de impact van de kickstart: Deelname van de HAP verhoogt het aantal verwerkte recepten, wat de impact en de reikwijdte van de kickstart vergroot.
- Marktaandeel van Topicus: Topicus heeft een groot marktaandeel bij huisartsenposten, wat helpt om veel HAP’s bij de kickstart te betrekken.
- Bekendheid en draagvlak voor MP9: Deelname van de HAP zorgt ervoor dat huisartsen kennis maken met MP9, wat bijdraagt aan het creëren van draagvlak voor verdere implementatie.
- Effect op huisartsinformatiesystemen (HIS): Wijzigingen op de HAP kunnen ook gevolgen hebben voor de huisartsinformatiesystemen. Het is daarom belangrijk om deze tijdig te integreren om de impact op huisartsenpraktijken te beperken.
- Efficiëntie door samenwerking: Door aan te sluiten bij bestaande samenwerkingsverbanden voor het ontwikkelen van use cases en testvoorbereidingen, kan efficiënter gewerkt worden.
- Voorkomen van vertragingen: Zonder deelname van de HAP kan de planning van andere beproevingen vertraging oplopen. Vroege deelname biedt waardevolle ervaring voor toekomstige testen.