Het delen en (her)gebruiken van gezondheidsgegevens binnen Europa – en dus ook in Nederland – wordt eenvoudiger en veiliger. Maar wat betekent de European Health Data Space (EHDS) voor jou als zorgverlener? Welke gevolgen heeft dit? En wat is de (beoogde) tijdlijn? In onze blogreeks maken we je wegwijs in de wereld van EHDS.
In onze eerdere blog hebben we beschreven wat EHDS is, wat het doel is van dit voorstel en hoe de EHDS-verordening het mogelijk maakt om in de toekomst elektronische gezondheidsgegevens uit te wisselen en toegankelijk te maken binnen de Europese Unie. Maar wat is het belang om deze gegevens te delen en te raadplegen? In deze blog gaan we dit verder toelichten.
Primaire doeleinden van EHDS: betere zorgverlening
De EHDS richt zich primair op het ondersteunen van directe zorgverlening. Het doel is om gezondheidsgegevens – zoals medische dossiers en behandelplannen – gemakkelijker en veiliger uitwisselbaar te maken tussen zorgverleners in Europa. Dit betekent dat lokale artsen in een ander EU-land snel toegang hebben tot de medische gegevens van een patiënt die daar zorg nodig heeft. Zo kan een huisarts de gegevens van een patiënt inzien als hij tijdens een vakantie in Italië onwel is geworden. Daarnaast kan een Europese toerist in Nederland bij een medische calamiteit de gepaste zorg ontvangen doordat dit dossier beschikbaar is voor de Nederlandse arts.
Secundaire doeleinden van EHDS: innovatie en onderzoek
Naast directe zorgverlening ondersteunt EHDS ook secundaire doeleinden, zoals het gebruik van gezondheidsgegevens voor wetenschappelijk onderzoek, beleidsvorming en innovatie. Universiteiten en andere kennisinstituten kunnen toegang krijgen tot deze data, waardoor onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen en behandelmethodes wordt versneld. Daarnaast helpt het bij de ontwikkeling van gepersonaliseerde behandelingen door middel van uitgebreide data-analyse. Voor zorgverleners betekent dit dat zij kunnen profiteren van de nieuwste medische inzichten en technologische innovaties. Om dit in goede banen te leiden wordt er een grensoverschrijdende infrastructuur HealthData@EU in het leven geroepen.
Wat betekent dit voor jou als zorgverlener?
Naast de vele kansen, roept EHDS ook praktische vragen op. Wat betekent dit bijvoorbeeld voor de manier waarop je patiëntgegevens vastlegt? Hoe wordt de veiligheid van gevoelige informatie gewaarborgd? En welke voorbereidingen moet je treffen om aan de nieuwe regelgeving te voldoen?
Onze volgende blog gaat over de opt-out-mogelijkheid binnen EHDS, MyHealth@EU-platform en hoe EHDS zich verhoudt tot de AVG.
Wil je op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele update!