Het delen en (her)gebruiken van gezondheidsgegevens binnen Europa, en dus ook Nederland, wordt eenvoudiger en veiliger. Maar wat betekent EHDS voor jou als zorgverlener? Wat zijn de gevolgen ? Wat is de (beoogde) tijdlijn? In onze blogreeks maken wij je wegwijs in de wereld van EHDS.
Wat is EHDS?
Afgelopen zomer heeft het Europees Parlement met een overweldigende meerderheid ingestemd met de European Health Data Space (EHDS), voorgesteld door de Europese Commissie.
Burgers zelf krijgen toegang tot en controle in hun persoonlijke medische gegevens ongeacht waar ze zich bevinden in Europa. Medicijnen nodig tijdens een vakantie? Geen probleem! Binnenkort kan het recept eenvoudig opgehaald worden bij elke apotheek in Europa. Zorgverleners kunnen deze data, onder strikte voorwaarden, inzetten voor wetenschappelijk onderzoek en innovatie. Dit creëert kansen voor verbeterde zorg, zowel nationaal als internationaal.
Ook wordt er gedacht aan digitale gezondheidsproducten en diensten.
Waarom is EHDS belangrijk?
De regionale samenwerking draagt bij aan het delen van gezondheidsgegevens tussen zorginstellingen. Dit wordt steeds belangrijker. Als huisarts of apotheker is het essentieel te weten welke medicijnen voorgeschreven zijn en/of welke behandelingen de patiënt heeft gekregen. Dit is eenvoudiger geworden sinds invoering van de Wegiz (Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg).
Wat is de tijdlijn van EDHS?
De European Health Data Space (EHDS) is nog in behandeling binnen de Europese wetgevingsprocedure. Als alles volgens planning verloopt, zal EHDS begin 2025 van kracht worden. Vervolgens worden de verschillende onderdelen van EHDS gefaseerd geïmplementeerd in de EU-lidstaten, waaronder Nederland, met een volledige uitrol die naar verwachting loopt tot 2031.
Wat betekent EHDS straks voor jouw regio?
EHDS is niet zomaar een technologische upgrade, maar een fundamentele verandering die de zorg in onze regio toegankelijker, efficiënter en innovatiever maakt. Dit betekent voor jou als zorgverlener meer duidelijkheid.
Wat wordt er van jou verwacht:
- Tijdige voorbereidingen om digitale systemen aan te passen
- Het naleven van de nieuwe regelgeving
- Het waarborgen van dataveiligheid.
Wil jij weten wat je kan verwachten als zorgverlener? In onze volgende blogs vertellen we je meer over hoe onze regio zich voorbereidt en wat jij hier als zorgverlener van kunt verwachten. Mis onze volgende blogs niet en meld je hier aan voor onze nieuwsbrief!